Monday, 28 September 2015

Apa Yang Berlaku Terhadap Orkid Di Sabah ?


  Entri kali ini, penulis akan bercerita tentang nasib bunga orkid di Sabah. Bagi yang duduk bawah tempurung, tak tahu apa itu orkid, bolehlah lihat foto di bawah.


bunga orkid. 
credit: Kulanz Salleh


  Untuk pengetahuan rakyat Malaysia dan dunia (kalau ada), Datuk Seri Masidi Manjun merangkap Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Sabah telah berniat baik untuk menjadikan bunga orkid sebagai 'bunga pelancongan' di negeri Sabah.

  Mahu jadikan bunga orkid ini sebagai sebuah aset pelancongan bukan saja-saja. Ini kerana 54% daripada tumbuhan orkid yang terdapat dalam Kepulauan Borneo ini dan dengan 870 spesies orkid boleh didapat di Taman Kinabalu. Dan ini menjadikan Taman Kinabalu sebagai pusat penanaman orkid TERLUAS DI DUNIA

  Jadi kenapa makcik-makcik petang yang suka dengan bunga-bunga, terutama sekali bunga orkid, bolehlah mula menanam dan menjadi kawasan terluas di dunia yang menanam orkid.

  Menurut pemerhatian penulis, setiap rumah yang penulis kunjungi di Tawau,Sabah ini, mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua pasu bunga orkid tergantung.   Dan mengikut kanta mata penulis, bunga orkid ini sebenarnya mempuai satu wajah yang lain daripada bunga yang lain dan mempunyai keunikan tersendiri. Rupa-rupanya baru tahu yang untuk menanam orkid, haruslah ada bahan-bahan yang dianggap pelik iaitu arang, serbuk kayu dan lain-lain. Patutlah penulis hairan mengapa arang-arang digunakan untuk menanam pokok orkid dan bukannya tanah (bergantung kepada spesies orkid barangkali). 

  Baiklah. Penulis di sini bukan mahu mengajar teknik atau petua menanam bunga orkid. Di hujung entri ini penulis ada selitkan satu laman web yang mungkin boleh mengajak makcik-makcik shopping beralih profesi kepada makcik-makcik orkid. 


2 comments:

  1. Saya suka orkid. Lagi-lagi orkid hutan..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya. hari ini sudah ramai orang suka bnga orkid. Semoga orkid itu boleh menjadi ubat penenang buat saudara.

      Delete