Sunday, 27 September 2015

Rakyat Malaysia Bencikan Rasialis


  Penulis mendapat ilham untuk menulis entri ini apabila menjenguk laman web Mynewshub. Kononnya mahu cari tahu tentang perangai-perangai masyarakat Malaysia di sekeliling ini. Baca punya baca, ada satu entri yang menarik perhatian penulis iaitu :

Bukti Rakyat Malaysia Tak Suka Dengan Isu Perkauman @ Mynewshub
Artikel ini disiarkan pada 25.9.2015


ihsan: Mynewshub

  Menurut pihak Mynewshub, tiga orang lelaki yang berketurunan Melayu, Cina dan India membuat satu kajian sosial di ibu negara bagi membuktikan yang rakyat Malaysia sememangnya bencikan rasialis.

  Dengan mata tertutup dan papan tanda mereka, ketiga-tiga anak muda Malaysia ini pergi ke tempat yang berlainan dan ingin mendapatkan reaksi dan respon daripada orang Malaysia. 

  
ihsan: Mynewshub

  Ini adalah satu inisiatif rakyat Malaysia yang begitu hebat untuk menyatakan yang bahawa masih ramai lagi masyarakat yang bencikan perkauman. Walaupun bukan semua 29,852,500 rakyat Malaysia turun memberi sokongan terhadap anak-anak muda ini, tetapi beratus orang Kuala Lumpur yang menyokong #SayNoToRacism ini sudah cukup untuk mewakili masyarakat Malaysia. 

  Kempen ini juga bagus untuk orang-orang Malaysia yang memang tidak pandai untuk menghargai nilai sebuah perpaduan.

Video di bawah dapat membawa anda untuk menilai sendiri, sejauh mana dan sebesar mana rakyat Malaysia bencikan perkauman di kalangan kita semua.

 
sumber: Youtube

 Kepada orang-orang yang suka sangat timbulkan isu perkauman, duduk sebentar sambil menghirup secawan kopi perpaduan, dan fikir-fikirkanlah. Kebodohan apa yang sedang anda lakukan.


2 comments:

  1. *saya bangga Malaysia* macam tergantung ayat itu. Apa-apa pun ia suatu usaha yang baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin silap tengok. *saya bangsa Malaysia* sebenarnya.

      Delete